Vijesti

25.03.2020.
ODGODA PLAĆANJA PAUŠALA - ROK ZA PRIJAVU 31.03.2020.!
Pozivamo sve iznajmljivače koji procjene da će im koristiti odgoda plaćanja paušalnog poreza (tu se ne radi o boravišnoj pristojbi nego o porezu koji naplaćuje Porezna uprava) da to naprave prema sljedećim uputama.

Na snagu je stupio Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona. U skladu s tim, pravne i fizičke osobe mogu podnositi zahtjeve za odgodu plaćanja poreza i drugih obveza, uz uvjet da u trenutku podnošenja zahtjeva nemaju dug veći od 200,00 kn. Zahtjevi se podnose bez naknade. 

Uvjeti za podnošenje zahtjeva su (osim već navedenog nepostojanja duga većeg od 200 kn): 

  • pad prihoda u mjesecu koji prethodi mjesecu podnošenja zahtjeva u usporedbi s istim mjesecom u 2019. za najmanje 20 % (npr. zahtjev u travnju - pad promet u ožujku 2020. prema ožujku 2019.)
  • vjerojatnost da će prihodi/primitci u sljedeća tri mjeseca biti manji za 20 % u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Kako se podnosi Zahtjev za odgodu plaćanja paušala?

Zahtjev se podnosi Poreznoj upravi prema prebivalištu/sjedištu putem sustava ePoreznaOvdje možete pogledati i preuzeti Zahtjev za odgodu plaćanja porezaTko nije korisnik ePorezne, može kontaktirati Poreznu upravu putem web forme. Na naslovnoj stranici ePorezne, odaberite Pišite nam uz odabir teme ePorezna - JPPU i podteme Zahtijev za odgodom plaćanja gdje se omogućava popunjavanje obrasca. 

Paušalni porezni obveznici, u slučaju da iz objektivnih razloga ne mogu podnijeti Zahtijev na navedene načine, mogu nazvati nadležnu Poreznu upravu telefonom i usmeno zatražiti podnošenje Zahtjeva. Porezna uprava elektroničkim putem obavještava obveznike o odgodi plaćanja jednostavnim i žurnim postupkom. Priložene dokaze može provjeravati naknadno.

Odgoda plaćanja poreza za privatne iznajmljivače

S obzirom na navedene uvjete, privatni iznajmljivači će teško moći prikazati pad prihoda u odnosu na prošlu godinu jer rijetko tko ima goste u ožujku. Međutim, oni koji pune lipanj ili svibanj, mogu zadovoljiti i taj uvjet za odgodu plaćanja. Bez obzira na formalne dokaze, preporučujemo svima da ispune zahtjeve jer gostiju nemamo, te da će biti otežano izdvajanje financijskih sredstava za plaćanje poreza.

Tko ne preda Zahtjev bit će obvezan platiti prvu ratu poreza koja dospijeva 31.03.2020.

Apps

Blog