Okruženje

Prekrasna uvala u kojoj je Pirovac smješten, blaga klima, mirno i čisto more, položaj uz glavnu magistralu i blizina drugih mjesta uz more omogućuje Vam da s lakoćom obiđete nacionalne parkove, parkove prirode, gradove i otoke, a uz sve to i dalje imate miran odmor daleko od gužve i gradske vreve.

Izleti

Volite li obići okolicu brodom ili autom iz Pirovca možete jednostavno organizirati svoj izlet.
Posjet brodom nacionalnim parkovima Kornati i Krka, te otoku Vrgada u neposrednoj blizini možete rezervirati u samom mjestu, kao i do pregršt drugih lokacija koje Vam se učine atraktivnim.

NP Krka

Nacionalni park Krka smješten je na području Šibensko-kninske županije i obuhvaća površinu od 109 km2 najljepšeg toka rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole.

Nacionalni park je prostrano, pretežito neizmijenjeno područje iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti, a obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekosustava. Namjena mu je prije svega znanstvena, kulturna, odgojno-obrazovna i rekreativna, a zbog posjetitelja postoje i turističke djelatnosti.

Nacionalnim parkom proglašen je 1985. godine, dok su pojedini dijelovi rijeke Krke zaštićeni od 1948. godine.

S potopljenim dijelom ušća Krka je duga oko 72,5 km i po dužini je 22. rijeka u Hrvatskoj. Izvire u podnožju planine Dinare, 3,5 km sjeveroistočno od Knina. Sa sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 224 m, Krka je prirodni i krški fenomen. Sedreni slapovi rijeke Krke temeljni su fenomen ove rijeke.

www.npkrka.hr

NP Kornati

Jedan od najupečatljivih nacionalnih parkova, nautički raj koji će Vam oduzeti dah.

Ukupna površina parka je oko 220 km2, a sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi. Od površine parka, samo oko 1/4 je kopno, dok je preostali dio morski ekosustav.

Obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima. Okomite litice "krune" kornatskih otoka okrenute prema otvorenom moru najpopularniji su fenomen ovoga parka. One su i staništa rijetkih vrsta.

Kornat je najveći, najviši, najduži i najpoznatiji otok kojega njegovi vlasnici zovu Kurnat, a po njemu i sve otoke zajedničkim imenom Kurnati.

Svijet kornatskoga podmorja otkriva pak neke druge zadivljujuće priče. A dobro je znati i to da je kopneni dio Parka u privatnom vlasništvu.

www.np-kornati.hr

PP Vransko jezero

Putujući Jadranskom magistralom prema sjevernoj Dalmaciji, između dva poviješću bogata grada Šibenika i Zadra ukazat će vam se prirodni fenomen blizine dva jednako lijepa, a opet, toliko različita plavetnila. S jedne strane razvedena jadranska obala, poznata po svojoj primamljivoj ljepoti i čistoći, a sa druge, najveće prirodno jezero u Hrvatskoj.

Kao jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, sa izvorima pitke vode te područje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti 21.07.1999. g. Vransko jezero sa okolnim područjem proglašeno je Parkom prirode. Granice Parka smještene su između Pirovca i Pakoštana. Park je velik 57 km2, a najveći dio 30,02 km2 odnosi se na Vransko jezero položeno u pravcu sjeverozapad-jugoistok i pružajući se paralelno s morskom obalom od koje je mjestimično udaljen manje od kilometra. Po svom položaju i karakteristikama specifično je u Hrvatskoj ali i na širem europskom prostoru. Ono je zapravo kraško polje ispunjeno boćatom vodom i predstavlja kriptodepresiju.

Dominantna karakteristika Parka je Posebni ornitološki rezervat koji je zbog svoje očuvanosti velikog tršćaka na SZ dijelu jezera kao rijetkog močvarnog sustava, velike bioraznolikosti, izuzetne znanstvene i ekološke vrijednosti još 1983. g. dobio taj status te je uvršten u listu važnih ornitoloških područja u Europi (Important Bird Areas in Europe).

www.pp-vransko-jezero.hr

Kanal Prosika

Samo nekoliko kilometara od Pirovca smješten je kanal Prosika koji spaja jezero s morem. Na Prosici je uređen posjetiteljski info centar, sportsko ribarska lučica, idealna za one koji požele na kratki piknik. Dok boravite u lučici Prosika, razmislite o tome da iznajmite bicikl za vožnju po Parku, kajak za uživanje u nečujnom veslanju po jezerskoj vodi ili pak da u suvenirnici potražite nešto što će Vas podsjećati na vrijeme provedeno ovdje.

Brdo i uvala Makirina

„Makirino velo li si duga...“ mnogo puta opjevan, višestruko značajan lokalitet brdo Makirina nalazi se na samom ulazu u Pirovac sa južne strane. Ono je, naime, mikro-ekološki i ornitološki rezervat, dok su u njegovom podnožju na sjeverozapadnoj i jugozapadnoj strani prirodna mrijestilišta. Kao istaknuto prirodno dobro to područje je uvršteno u Naturu 2000. Na visini od oko 113m nalazi se vidikovac Makirina s kojeg puca pogled na Pirovac i Pirovački zaljev, te Vransko jezero.

Podno brda na samom jugu prostranog Pirovačkog zaljeva smjestila se plitka uvala Makirina od davnina nadaleko poznata po zoni ljekovitog mineralnog blata (peloid) i voda koje svojom kvalitetom nadmašuje sve poznate lokalitete Hrvatske. Za ljekovitost blata već se odavno zna jer su ga koristili mještani, a kasnije i sve veći broj turista. Potvrda o ljekovitosti dobila se prije dvadeset i sedam godina kada je Institut za geološka istraživanja iz Zagreba proveo detaljno istraživanje i utvrdio da je peloid na navedenim lokacijama kvalitetan za primjenu u medicinske svrhe i da ga ima u zavidnim količinama. Zapremina peloidnog lokaliteta iznosi 415 tisuća m3. Peloidno blato djeluje prvenstveno kod liječenja ginekoloških i reumatskih tegoba.

Osim u neposrednoj blizini je i vrijedan arheološki punkt – Crkvica Sv. Martina, groblje, ostaci rimskih građevina i rimske solane koji vrijedi posjetiti.

Šibenik

Smješten samo 22km južno od Pirovca u slikovitom zaljevu u koji utječe jedna od najljepših krških rijeka, Krka. Šibenik je grad koji se može pohvaliti pozamašnom povijesti, i svatko tko se prepusti njegovim čarima ostaje dugo začaran. Panoramskim pogledom na Šibenski zaljev grad možete iskusiti na srednjovjekovnim tvrđavama sv. Mihovila i sv. Ante. Ako ušetate u stari grad nezaobilazne postaje su svakako katedrala Sv. Jakova, Trg četiri bunara, gradska vijećnica palače Rossini, Foscolo, Pellegrini, mnoštvo crkvi i spomenika, te svakako šibenske kalelarge i arhitektura zbog koje će te se na trenutak vratiti u prošlost.

www.sibenik-tourism.hr

Zadar

Smješten 48km sjeverno od Pirovca grad spomenik u koji morate zaviriti. Cijeli poluotok je podsjetnik na minula vremena, a ono što bi izdvojili su svakako prekrasne povijesne zidine koje omeđuju Stari dio, katedrala sv. Stošije, trg Forum s crkvom sv. Donata, Trg pet bunara, Kopnena vrata, razni spomenici i muzeji i nezaobilazna kalelarga.

Od suvremenih arhitektonskih ostvarenja morate vidjeti prve Morske orgulje na svijetu i urbanu instalaciju Pozdrav Suncu.

www.zadar.travel